Oma auto on monen nuoren ja vanhemmankin unelma. Oli kyseessä sitten käytetty tai upouusi auto, kyseisen kulkuneuvon ostaminen edellyttää luonnollisesti rahallista investointia. Monet autokaupat tarjoavat sekä käytetyille vaihtoautoille että uusille autoille erilaisia rahoitusvaihtoehtoja, joista suosituin lienee osamaksusopimus. Myös pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainaa niin käytetyn bensa-auton kuin vaikkapa uuden sähköauton ostoa varten.

Usein edellytyksenä osamaksusopimuksen tai muun rahoituksen sopimiseksi saattaa kuitenkin olla käsiraha, vaikka jotkut autokaupat myöntävät sopimuksia myös täysin ilman käsirahaa. Käsirahan antaminen autokauppoja varten voi kuitenkin hyödyttää, sillä tällöin voit saada uudelle autolle joustavamman maksusopimuksen sekä pienemmät kuukausierät. Luonnollisesti, mitä suuremman käsirahan pystyt tarjoamaan, sitä vähemmän maksettavaa autolle jää.

Mistä säästöä auton käsirahaa varten?

Käsirahan maksaminen voi kuitenkin olla vaikeaa varsinkin, jos ylimääräisiä säästöjä ei ole kertynyt. Jos rahaa kuitenkin päätetään laittaa säästöön, tällöin ensimmäinen askel on selvittää, minne kaikkialle omat tulot kuukauden aikana hupenevat. Monet meistä kuluttavat kuukaudessa yllättävän suuria summia esimerkiksi pieniin juokseviin kuluihin kuten kahviin ja herkkuihin, mutta myös suurempiin menoihin, kuten ulkona syömiseen, elokuvissa käyntiin tai matkailuun. Kaikissa näissä kuluissa nipistäminen voi auttaa tuomaan rahaa säästöön jo muutamassa kuukaudessa.

Toinen yllättävä asia, mihin monilla suomalaisilla uppoaa merkittäviä summia rahaa, ovat lainan lyhennyksen yhteydessä maksetut korkokulut. Lainasta lyhennetään luonnollisesti myös korkokuluja, kuten palvelu- ja tilinhoitokuluja. Näitä kuluja saatetaan monissa tapauksissa veloittaa kuukausittain, joten mikäli tilinhoitokulut ovat kuussa esimerkiksi 5 euroa ja lainoja on kertynyt kolme, pelkästään tilinhoitokulut syövät kuukausittaisesta budjetista 15 euroa “turhaa” rahaa.

Lisäksi yllättyisit varmaan, jos kuulisit, että voit todennäköisesti saada toisesta pankista tai rahoituslaitoksesta nykyistä edullisempaa lainaa. Viime vuosien aikana erityisesti vakuudettomien kulutusluottojen ja pienlainojen korkokulut ovat painuneet pohjalukemiin, sillä markkinoiden kova kilpailu ja tiukentuneet korkokattolait ovat johtaneet siihen, että vakuudetonta lainaa on mahdollista saada erittäin kilpailukykyisellä korolla varustettuna.

Säästöä yhdistelmälainalla

Yksi tapa tuoda selvää säästöä lainakuluihin ja tätä kautta säästää käsirahan vaikkapa unelmiesi Toyotaa varten on yhdistelmälaina, jota on mahdollista haka suoraan verkosta. Yhdistelmälainan tarvetta kannattaa harkita erityisesti silloin, kun huomaat, että maksat useasta lainasta liikaa korkokuluja. Yhdistelmälaina on nimensä mukaisesti laina, jolla yhdistät nykyisiä velkojasi yhdeksi edullisemmaksi lainaksi. Yhdistelmälainan ottaminen tarkoittaa käytännössä uuden lainan hakemista, mutta huolellisella vertailulla voit löytää itsellesi edullisen yhdistelmälainan, jolla voit maksaa kaikki kalliit lainat, kuten pikavipit ja luottokorttivelat, kerralla pois.

On tärkeää, että kiinnität autokaupoilla huomiota moneen eri yksityiskohtaan. Kun sopiva auto on löytynyt, voit tarjota kauppiaalle heti käsirahaa ja saada auton itsellesi joustavalla maksusuunnitelmalla. Eri maksusopimuksia on kuitenkin syytä vertailla, sillä monet autokauppojen osamaksusopimukset saattavat koitua ajan myötä yllättävän kalliiksi. Näin ollen, pyri aina selvittämään etukäteen, millaista lainaa voit saada myös muilta pankeilta ja rahoituslaitoksilta.