Auton ostaminen on monen elämän yksi suurimmista ostoksista. Siksi siihen tulee valmistautua huolella. Tässä muutamia vinkkejä auton ostamista aikovalle.

Älä tee hätiköityjä päätöksiä

Autokuume saattaa joskus aiheuttaa sen, että auton ostaja tekee hätiköityjä päätöksiä, joita hän myöhemmin karvaasti katuu. Vaikka autokuumeesi olisikin kuumimmillaan, tee silti harkittuja päätöksiä, äläkä ryntää ostamaan autoa, jota et ole tarkistanut läpikotaisin, etenkin, jos ostat käytetyn auton. Jos autot eivät ole sinulle se kaikista tutuin juttu, kannattaa autokaupoille ottaa mukaan vaikkapa ystävä tai sukulainen, joka tuntee autot paremmin kuin omat taskunsa. Tutustu myös erilaisten vaihtoehtojen verotukseen ja muihin auton omistamiseen liittyviin lainsäädännöllisiin asioihin. Ostoprosessi saattaa tuntua yllättävän monimutkaiselta, joten asioihin tutustuminen etukäteen kannattaa!

Pysy budjetissa

Ennen auton ostamista on tärkeää pohtia rehellisesti omaa budjettia ja sitä, kuinka paljon pystyt autosta maksamaan. Yleensä ainakin uuden auton ostaja joutuu ottamaan lainaa auton ostoa varten, joten myös erilaisiin lainavaihtoehtoihin kannattaa tutustua huolellisesti. Nykyään lainojen vertailu ja niiden hakeminen onnistuu onneksi helposti netissä, joten huolellinenkaan lainojen vertailuprosessi ei välttämättä vie kovin paljon aikaa. Netistä löytyvät näppärät lainanhakusivustot, kuten rahalaitos.fi, ovat nimittäin tehneet suuren osan työstä puolestasi.

Vaikka ottaisitkin lainaa auton ostamista varten, älä silti ylitä budjettiasi, sillä laina pitää maksaa takaisin. Laske budjettiin mukaan myös auton omistamisesta aiheutuvat kulut, jotka saattavat olla yllättävän korkeita. Muista myös jättää henkilökohtaiseen talouteesi riittävästi pelivaraa. Näin esimerkiksi auton yllättävä rikkoutuminen ei kaada koko talouttasi. Auton takia ei kannata ylivelkaantua, eikä vetää omaa taloutta liian kireäksi.