Alkaako kyllästyttää viettää lomat aina vaan mökillä tai pakettimatkalla resorttiin, jotka muistuttavat kaikki toisiaan? Onko pandemia aiheuttanut mökkihöperyyttä tai matkakuumetta? Jos mieli tekee tien päälle ja seikkailemaan, loma matkailuautolla saattaa olla paras ratkaisu. Road tripit ja myös matkailuautossa pidempään asuminen on ollut trendikästä jo pitkään, eikä syyttä, koska mahdollisuus etätöihin tai sapattivapaisiin tarjoaa tilaisuuden kokeilla nomadin elämää, joka aiemmin oli mahdollista vain harvoille. “Van life” onkin nykyään varsinainen käsite, jota todella monet meistä haluavat kokeilla. Yhä useampi taho vuokraa matkailuautoja yhä edullisemmin, joten jos haaveena on road trip matkailuautolla, sen toteuttaminen on aika helppoa.

Onko sinusta matkailuautoilijaksi?

Mistä sitten tiedät, onko matkailuautoilu sinulle ja perheellesi? Kannattaa ensinnäkin kysyä itseltään ja potentiaalisilta matkakumppaneilta muutamia kysymyksiä. Tykkäättekö ajaa tai istua autossa, vai onko perheessä ihmisiä, jotka vihaavat automatkoja, tulevat matkasairaaksi tai kyllästyvät kuoliaaksi? Houkutteleeko loma, jossa voi vaihtaa maisemia vaikka joka päivä, jos siltä tuntuu, vai tekeekö mieli vaan olla paikallaan? Entä kaipaatteko helppoa elämää tai luksusta, vai houkutteleeko enemmän ajatus aamukahvista ulkona retkituolissa?

Yksi matkailuauton ehdoton etu on se, että lemmikit voi helposti ottaa mukaan. Kissa tai koira viihtyy autossa hyvin, kunhan ne ovat tottuneet autossa olemiseen. Ja ajomatkojen pituutta voi aina säädellä sen mukaan, kuinka hyvin kaksi- tai nelijalkaiset matkakumppanit jaksavat nököttää autossa. Jos mukana on lemmikkejä, kissalle otetaan mukaan kissanhiekka ja laatikko, tai koiralle sen peti jossa se voi nukkua vaikkapa oven päälle pystytettävän katoksen alla.

Matkailuautoilu ei sovi kaikille, joten jos et ole varma, onko se sinun juttusi, kannattaa ehkä vuokrata auto kokeeksi vaikka pitkälle viikonlopulle ja katsoa, miltä sillä reissaaminen tuntuu. Monet saattavat kuvitella, että matkailuautoilu on hohdokasta hipster-elämää jossa iltaisin istutaan nuotiolla auringonlaskua katsellen ja ukulelea soitellen, mutta todellisuudessa sitä saattaa olla pikemminkin toista päivää sadetta piilossa auton kosteassa ja hämärässä makuuosiossa.

Matkan suunnittelu

Jos kuitenkin koereissu on tehty ja edessä on pidempi matkailuautoloma, seuraavaksi on edessä reissun huolellinen suunnittelu. On itsestä kiinni kuinka usein haluaa vaihtaa paikkaa, ja vaikka matkailuautolla voi liikkua paljon, sillä voi myös olla vaikka koko loman yhdellä leirintäalueella. Suunnitelmien ei ole pakko olle ehdottomia, joten yksi vaihtoehto on tehdä lista paikoista, joissa olisi kiva käydä, mutta varsinainen päätös tehdään vasta reissussa mielialan mukaan. Voihan käydä vaikka niin, että joku tietty leirintäalue on maailman mukavin paikka, joten sinne voi sitten jäädäkin pidemmäksi aikaa. Ja jos reissun kohteena on Suomi, niin ilmat voivat vaikuttaa radikaalisti suunnitelmiin.

Kuinka varautua matkalle

Matkailuauton suomaa vapautta ei korvaa mikään, mutta reissuun kannattaa kuitenkin varautua huolella. Matkailuauton yksi hyvä puoli on sen koko, joten mukaan voi pakata reippaasti tekemistä ja tavaraa kaikille perheenjäsenille, vauvasta vaariin ja kissanhiekkaa unohtamatta. Järjestyksen pitäminen autossa ei ole välttämättä ihan helppoa, joten tavaroille kannattaa sopia niiden omat paikat. Ja esimerkiksi keittiöön ei kannata tuoda turhia tavaroita jotta tila pysyy helposti käytettävänä. Setti kestäviä muoviastioita on helppo pestä eivätkä ne mene rikki, ja jokapäiväiset ruokatarpeet kannattaa säilöä suljettaviin purnukoihin jotka pysyvät siisteinä. Netistä kannattaa etsiä lisää hyödyllisiä vinkkejä reissuun ja matkan suunnitteluun kannattaa käyttää huolella aikaa. Auto kannattaa huollattaa jotta reissun päällä ei tule ongelmia. Ja sitten vaan tien päälle rennolla asenteella!