Tilastokeskuksen antamien tietojen mukaan Suomessa on tälläkin hetkellä lähes kolme miljoonaa liikennekäytössä olevaa henkilöautoa. Kun tähän otetaan vielä mukaan muut ajoneuvot sekä kaikki se logistiikka, tuotanto ja kauppa, mitä alaan liittyy, voimme saada varsin hyvän käsityksen siitä, kuinka suuresta ja merkittävästä alasta autojen kohdalla onkaan kyse.

Autoalan yrittäjyys

Autoala on monipuolinen, alati muuttuva ja sähköistyvä ala, joka seuraa tarkasti maailmanmarkkinoiden nousuja ja laskuja. Sen lisäksi, että autojen kanssa työskentely edellyttää monipuolista ymmärrystä autoista, se vaatii yrittäjältä myös asiakaspalvelutaitoja, oma-aloitteisuutta sekä myynti- ja markkinointitaitoja. Yrittäjänä on osattava varautua pitkiin ja vaihteleviin päiviin sekä tarpeen tullen myös viikonlopputöihin. Tämän lisäksi mukaan kuvioihin astuu byrokratia, kuten yrityksen verotus, kirjanpito, yrityksen toimintaan liittyvät rekisteröinti-ilmoitukset sekä kaikkien näiden tietojen pitäminen ajan tasalla.

Uuden autoalan yrityksen rahoitus

Yllä mainittujen seikkojen lisäksi yrittäjän on syytä pohtia äärimmäisen tarkkaan tulevan yrityksen rahoitusta. Suomessa uudet yrittäjät voivat hakea valtiolta tukea esimerkiksi starttirahan muodossa, mutta starttirahalle on asetettu tiukat kriteerit. Starttirahasta ja muista valtiollisista apurahoista kannattaa kysyä lisää oman alueen TE-toimistolta.

Koska autoalan yritys vaatii usein suuria investointeja, ei kaikilta yrittäjiltä löydy taskun pohjalta riittävästi omaa pääomaa uuden yrityksen kulujen kattamiseksi. Tällöin apuun astuu yrityslaina. Yrityslaina voi olla sekä vakuudellinen että vakuudeton. Vakuudellisen lainan hyvänä puolena on se, että vakuuksien ansiosta yrittäjän on mahdollista saada lainalleen vakuudetonta lainaa edullisempi korko. Toisaalta erityisesti ensiyrittäjien sekä nuorten yrittäjien on haastavaa löytää lainalleen vakuuksia, ja tämän lisäksi pankkien kriteerit vakuudellisten lainojen saamiseksi ovat tiukkoja ja prosessit hitaampia.

Vakuudettoman lainan etuina on sen helppous ja nopeus. Vakuudetonta yrityslainaa on mahdollista hakea edullisella korolla osoitteesta https://qred.com/fi/ – ja vieläpä täysin ilman aloitusmaksua. Lainahakemuksen täyttäminen tapahtuu vain muutamassa minuutissa, eikä hakemuksen lähettäminen sido lainanhakijaa mihinkään. Hakemuksen saapumisen jälkeen yrittäjä saa Qrediltä jopa tunnin sisällä henkilökohtaisen lainatarjouksen sekä sähköpostiin että puhelimeen. Jos tarjous hyväksytään, rahat on mahdollista saada yrityksen tilille jopa saman päivän aikana.

Qred vakuuteton yrityslaina sopii monelle autoalan pk-yritykselle. Lainan hakeminen tapahtuu kätevästi verkossa, kotoa poistumatta. Yrityslainaa voivat hakea sekä osakeyhtiöt että kommandiittiyhtiöt kuin myös avoimet yhtiöt ja toiminimet. Yrityslainan saamiseksi yrityksen tietojen tulee löytyä Suomen kaupparekisteristä ja yrityksessä listattujen vastuuhenkilöiden tulee puolestaan asua pysyvästi Suomessa.

Autoala Suomessa

Autoalaan kuuluu autokaupan lisäksi esimerkiksi autotarvikkeiden myynti, autojen ja osien huolto ja korjaus, polttoaineen jakelu sekä myynti ja katsastus. Myös autoteollisuus on erittäin tärkeä osa autoalaa, vaikka suurin osa Suomessa myytävistä autoista onkin tuotu ulkomailta.

Autoala työllisti esimerkiksi pelkästään vuonna 2017 lähes 45 000 henkilöä ympäri Suomea – joukossa oli sekä työntekijöitä, johtohenkilöitä että yrittäjiä. Monet autoalan parissa elantonsa ansaitsevat ovatkin aloittaneet uransa toisen yrityksen leivissä, mutta asiantuntemuksen ja ammattitaidon kasvaessa siirtyneet perustamaan omaa yritystä.

Autoalan yritys voi keskittyä yhteen tai useampaan toimialaan. Auton tuotantoon, huoltoon, myyntiin tai katsastukseen liittyvien työtehtävien lisäksi autoalalta löytyy useita henkilöitä, jotka vastaavat esimerkiksi markkinoinnista, asiakaspalvelusta, vakuutusasioista, ostotoiminnasta tai erilaisista suunnittelutehtävistä.