Autoilu sähköistyy kovaa vauhtia ja hybridit kasvattavat suosiotaan jatkuvasti. Moni vaihtaakin mielellään oman autonsa hybridiin tukeakseen hieman kestävämpää elämäntapaa ja toisaalta mahdollisesti myös pienentääkseen omia bensakulujaan. Hybridejä ostetaan erityisen paljon perheautoiksi ja mikä olisikaan mukavampaa kuin ajaa uusi perheenjäsen sairaalasta kotiin uudella autolla. Mikäli suunnitelmissa on kokonaisvaltainen muutos ja esimerkiksi uuden talon, ja samalla autotallin rakentaminen, tarjoaa byggmax siihen sopivat tarvikkeet.

[IMAGE=ddkQ55epqQxu.jpg]

Hybridejä on runsaasti saatavilla

[IMAGE=eAYo1ZdKCUoY.jpg]

Koska hybridit kasvattavat suosiotaan kovaa vauhtia, ovat lähes kaikki autovalmistajat lähteneet mukaan tähän kilpailuun ja kehittäneet oman hybridiautonsa. Omasta suosikkimerkistään ei siis aina tarvitse luopua löytääkseen hybridimallin. Lähes jokaisella autovalmistajalla on vähintään yksi hybridi ja monilla niitä on useampiakin. Erityisesti suosituilla valmistajilla valinnanvaraa riittää ja hybrideistä löytyy useita eri malleja ja kokoja.

Myös manuaalivaihteiden ystäville löytyy muutama hybridimalli, vaikka pääsääntöisesti ne ovatkin automaattivaihteisia. Manuaalivaihteet löytyvät niin sanotuista kevythybrideistä, joissa sähkömoottori toimii polttomoottoria avustavana järjestelmänä. Auto ei siis oikeastaan koskaan kulje täysin sähköllä, mutta polttomoottoria ei tarvitse käyttää yhtä pitkään, kun vauhti on hidastumassa. Loppujen lopuksi hybridin vaikutus bensakuluihin on melko pieni, mutta tarkkaan omia kulujaan laskevalle tai todella runsaasti autoilevalle sillä voi kuitenkin olla merkitystä.

Mihin hybridien suosio perustuu?

Hybridien suosion taustalla on monen eri tekijän yhteisvaikutus. Ympäristötietouden yleistyessä moni haluaa tehdä osansa ja pyrkii vähentämään omaa ilmastokuormitustaan ajamalla hybridiä. Lisäksi ajomukavuus on monelle ratkaiseva tekijä, vaikka kyse on luonnollisesti makuasiasta. Hybrideissä ajomukavuuteen vaikuttaa todennäköisesti auton hiljaisuus, mutta myös automaattivaihteiden aikaansaama ajamisen pehmeys ja mahdollisuus keskittyä muuhun liikenteeseen. Hybridit sopivat hyvin sekä kaupunkiin, että pitkän matkan ajoon, mikä tekee niistä hyvän ja monipuolisen yleisauton.

Plug-in Hybridi vai sähköauto?

Autoteknologian kehittyessä kovaa vauhtia, monella menee edelleen sekaisin varsinaiset sähköautot ja hybridit. Plug-in hybridi tarkoittaa ladattavaa sähkömoottoria, mutta autossa on kuitenkin myös polttomoottori. Auto siis käyttää voimalähteenään sekä polttomoottoria, että sähkömoottoria. Juuri tästä tulee sana hybridi, eli sekoitus. Erityisesti pitkän matkan ajossa hybridi on hyvä vaihtoehto. Ajaessa ei tarvitse huolehtia akun kestävyydestä, sillä sähkömoottoria voi ladata.

Hybridien hyviä puolia ovat niiden monipuolisuus ja ympäristöystävällisyys tavallisiin autoihin verrattuna. Lisäksi niiden päästöt ovat perinteisiä autoja pienemmät ja huoltotarve vähäisempi. Täyshybrideillä on mahdollista kulkea lyhyitä matkoja pelkän sähkön avulla, mikä puolestaan asettaa päästöt nollaan näin lyhyellä matkalla.

Täysin sähköllä toimiva auto on ladattava latauspisteessä. Ne eivät tuota lainkaan fossiilisten polttoaineiden päästöjä ja ovat siten tämänhetkisen tiedon mukaan ympäristöystävällisin valinta autoilijalle. Akun kesto on kuitenkin rajallinen ja siksi sähköautot eivät sovi kovinkaan hyvin pitkiä matkoja ajaville. Sähköauto on kuitenkin lyhyemmillä matkoilla ja kaupunkiajossa hyvä vaihtoehto erityisesti silloin, kun haluaa pienentää omaa hiilijalanjälkeään.

Sähköautojen etuja ovat niiden ympäristöystävällisyys, nopea ja tasainen kiihtyvyys, vaivattomampi huolto ja niistä saatava hankintatuki valtiolta. Kaupungissa ne ovat myös suosittuja hiljaisuutensa vuoksi, sillä melua riittää yleensä muutenkin runsaasti liikennöidyillä alueilla.

Jokainen tekee omat autovalintansa sen mukaan, mikä vastaa omia tarpeita ja senhetkistä elämäntilannetta. Jos kulut mietityttävät, niitä voi käydä läpi autoliikkeessä luotettavan ja asiantuntevan myyjän kanssa.