Tuunaus tai tuunaaminen tarkoittaa auton ominaisuuksien muokkaamista, siis eräänlaista auton personointia. Tuunaus on tyypillisesti harrastus, mutta joillekin se on myös ammatti, jolla hankitaan toimeentulo. Eri automerkkien harrastajat järjestävät myös monenlaisia kokoontumisia, joissa omia tuunailujaan voi esitellä.
Tuunaus käsitteenä liittyy perinteisesti autoihin, mutta viime vuosikymmeninä sanaa on alettu käyttää kuvaamaan myös muihin – kuten vaatteisiin ja esineisiin – liittyvää muokkaamista ja personointia. Esimerkiksi kännyköiden korjaaminen ja tuunaus voi olla tuottavaa, jopa ammattimaista liiketoimintaa. Tuunaamisesta puhutaan myös silloin, kun muokataan vaatteita, tai vaikkapa kotona valmistettavia ruokalajeja, paremmin omaa makua vastaaviksi.
Tuunaa ulkonäköä tai teknisiä ominaisuuksia
Autojen kohdalla tuunaus voi liittyä auton ulkonäön muokkaamiseen, tai vaihtoehtoisesti auton ominaisuuksien parantamiseen. Yleensä tavoitteena on parantaa moottorin tehoa tai muita ominaisuuksia. Ulkonäön tuunaus voi yksinkertaisimmilllaan olla tummennusten lisäämistä laseihin, penkkien pintamateriaalien vaihtamista, tai vaikkapa auton ulkopinnan maalausta. Toisille tuunaus on enemmänkin auton ominaisuuksien optimointia, kun taas toisille kyse on lähes taiteesta. Huolellisesti tuunatut ja vaalitut autoaarteet ovat myös arvokkaita keräilykohteita, joita osaavat parhaiten arvostaa alan muut harrastajat ja ammattilaiset.
Suunnittele ja budjetoi huolellisesti
Huolellinen suunnittelu ja budjetointi on kaiken lähtökohta myös tuunausharrastuksessa. Huonosti tehty muutostyö aiheuttaa helposti lisäkustannuksia, joten väärissä asioissa ei kannata säästää tekemällä kaiken itse. Ammattilainen ansaitsee ammattilaisen palkan työstään, mutta oletettavasti hän myös tekee työnsä erinomaisesti amatööriin verrattuna. Jos kuitenkin haluat säilyttää taiteellisen vapauden itselläsi ja maalata kesäautosi perheenjäsenten yhteistyönä, voit niin tietysti tehdä sen itse.
Harrastuksiin saattaa kulua yllättävän paljon rahaa, ja myös tuunailun kustannukset saattavat nousta odotettua korkeammiksi. Rahoitusta tuunaukseen ja muihin harrastuksiin tarjoavat monet netissä toimivat pankit ja rahoituslaitokset, kuten tessin.com/fi/, mutta parempi tilanteesi tietysti on, jos olet jo säästänyt harrastukseen rahat erikseen. Kilpailun ansiosta monet lainatuotteet ovat edullisia, mutta ilmaista luottoa ei käytännössä olekaan.
Tuunaajan rajoitteet
Ennen minkäänlaisten muutostöiden aloittamista kannattaa perehtyä autoja koskevaan lainsäädäntöön. Vaikka voitkin täysin vapaasti tuunata makaronilaatikkosi tai yöpukusi mieleiseksi, auton muokkaamista rajoittaa kuitenkin lainsäädäntö. Lainsäädännöstä löydät ohjeita esimerkiksi siihen, miten leveitä vanteita voit autossasi käyttää, ja voitko halutessasi tummentaa auton kaikki lasit vai et. Teknisten ominaisuuksien suhteen kannattaa olla erityisen varovainen ja turvautua ammattilaisten apuun.
Autoon tehtävät tekniset muutokset, esimerkiksi moottorin tehon lisääminen, saattavat edellyttää muutoskatsastuksen tekemistä. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että auto on katsastettava uudelleen muutosten tekemisen jälkeen. Katsastuksella varmistetaan, että auto on turvallinen sekä kuljettajalle, kyytiläisille että muille tiellä liikkujille. Katsastuksen lisäksi muutokset saattavat vaikuttaa vaikuttaa vakuutusten hintaan. Vakuutuksen hintaa kannattaakin tiedustella jo tuunausprojektin suunnitteluvaiheessa.
Tuunaajan tärkeät tiedonlähteet
Teknologia on tuonut tiedon kaikkien saataville. Nettiaikakaudella tiedon etsiminen on helppoa, mutta netissä on tarjolla myös paljon harhaanjohtavaa ja vanhaa tietoa. Tuunausharrastuksen aloittelemiseen kannattaa etsiä inspiraatiota alan harrastajien sivustoilta, blogeista ja keskustelupalstoilta. Lainsäädäntöön liittyvät asiat kannattaa kuitenkin tarkistaa keskustelupalstojen ulkopuolelta.
Myös katsastuskonttorit ja vakuutusyhtiöt osaavat antaa tietoa autoon tehtävien muutosten vaikutuksesta. Etsimällä mahdollisimman paljon tietoa vältyt ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin, esimerkiksi onnettomuuden sattuessa. Myös sosiaalista mediaa kannattaa hyödyntää tiedonhaussa ja verkostoitumisessa.