Kun mietitään kaikkea tekniikan kehitystä maailmassa, auton moottori on asia, joka on pysynyt hyvin samankaltaisena todella pitkään. Tämä on sinänsä hieman erikoista, koska kaikki muu tekniikka kehittyy todella nopeasti. Kännyköiden uusia teknologioita julkaistaan kuukausittain ja sairaanhoidon teknologiat vievät maailmaa kovaa vauhtia eteenpäin. Miksi siis auton moottoria ei kehitetä samalla vauhdilla? Toki autonkin moottori on kehittynyt vuosien saatossa paljon, mutta perustoimintaperiaate on pysynyt samana vuosikymmenien ajan.

Tähän on tietysti useita syitä, joista yksi on se, että aiemmin ei ole ollut halukkuutta kehittää vaihtoehtoista tekniikkaa, sillä öljyä on ollut yllin kyllin, jota siis tarvitaan auton polttoaineen valmistukseen. Nykyisin ihmiset ovat kuitenkin tulleet enemmän tietoisiksi ympäristöasioista ja on alettu kiinnittää huomiota auton päästöihin, joita jokainen bensiini- tai dieselauto tupruttaa maan ilmakehään. Lisäksi monen valtion talous on riippuvainen juuri öljyn myynnistä, joten taloudellisten syiden takia ei ole myöskään ollut halukkuutta kehittää vaihtoehtoista teknologiaa autojen moottoreille.

Auton moottorin toiminta perustuu polttoaineen palamiseen kammiossa, joka saa aikaan hallitun räjähdyksen. Polttoaineen palaminen saa aikaan voiman, jolla pyöritetään auton moottoria ja sitä myöden auton kampiakselia, joka siis saa renkaat pyörimään. Tämä periaate on ollut käytössä lähes autojen alkuajoista lähtien. Ensimmäiset autot kulkivat höyryvoimalla tai jollain muulla, mutta jo 1800 – luvun lopulla Karl Benz kehitti ensimmäisen bensiinikäyttöisen polttomoottorin. Jo siinä toimintaperiaate oli sama, kuin nykyisten autojen moottoreissa, joten voidaan puhua todella pitkäikäisestä keksinnöstä. Karl Benz patentoi keksintönsä 1800 – luvun loppupuolella ja julkisti ensimmäisen kaupallisen autonsa vuonna 1885. Monet tunnistavat hänen nimensä nykyisen automerkin Mercedes – Benzin nimestä, jonka historia siis juontaa juurensa Karl Benzin aikoihin.

Ihmiset ovat myös viime aikoina havahtuneet siihen tosiasiaan, että öljy tulee jollain aikavälillä loppumaan maapallolta. On esitetty arvioita, että öljy tulee loppumaan 2060 – luvun loppupuolella, ennen vuosikymmenen vaihdetta. Tähän ei siis enää ole kovin kauaa aikaa ja suurin osa nykyisistä syntyneistä ihmisistä on elossa vielä tuona päivänä. Ehkä juuri tämä on saanut ihmiset aktivoitua vaihtoehtoisten teknologioiden etsintään, sillä oma lapsi on elossa vielä silloin kun öljy loppuu maapallolta. Tilanne oli erilainen vielä joskus 1970 – tai vaikkapa 1980 – luvulla, jolloin öljyn loppuminen ei tuntunut kovin realistiselta ja konkreettiselta asialta. Monet saattoivat ajatella, että ei se heidän elinaikanaan tulee loppumaan, mut nyt tilanne on jo toinen. Monien mielestä öljyn loppuminen on hyvä asia, koska tosiasia on että se aiheuttaa myös paljon päästöjä. Toiset taas kritisoivat sitä, että vaihtoehtoisten teknologioiden kehittelyssä ollaan auttamattomasti jäljessä. Jotkut taas pelkäävät ihmisten elintason romahtavan öljyn loputtua, sillä niin moni asia pyörii öljyn ympärillä. Olipa asian laita sitten miten vain, on kuitenkin selvää että vaihtoehtoista tekniikka tarvitaan. Nykyisin monet autonvalmistajat tarjoavatkin markkinoille jo hybridi- tai sähköautoja, mutta ne eivät vielä toistaiseksi ole löytäneet suurta yleisöä.

Bensiini- ja dieselautot ovat niin vakiintuneita ja varmatoimisia, että on vaikea nähdä että niistä luovuttaisiin yhdessä yössä. Kyseessä on paljon pidempi prosessi, joka tulee viemään vuosikymmeniä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>